Блокування диференціалу - функція, при підключенні якої, до всім чотирьох колес підводиться однаковий крутний момент, і всі 4 колеса починають обертатися з однаковою кутовою швидкістю. Підключення цієї функції дозволяє автомобілю швидко вибратися з якоїсь ями або калюжі. Блокування диференціалу буває міжосьовим - блокуються всі 4 колеса, а буває міжколісним - блокуються 2 колеса.

Позашляховики оснащені знижуючим рядом передачі, що є великий плюс при їзді по бездоріжжю. Підвіска може бути незалежна, на потужних важелях, або залежна - повністю або частково.

Мінівен

Найбільш зручний автомобіль для великої родини, оснащений, як правило, трьома рядами крісел, які знімаються і повертаються так, як треба. До мінівенів належать автомобілі, які мають не більше 9 сидячих місць. За ціною мінівен дешевше, ніж мікроавтобус.

Седан або хетчбек

Буває ще, що покупець задається питанням - седан або хетчбек, тобто, що краще - окремий багажник чи багажник поєднаний з салоном?

Краш-тестами доведено, що у плані безпеки обидва варіанти однакові. Проте відмінності є, і не тільки за зовнішнім виглядом. Седани гарні для пересування в межах міста і для поїздок у відрядження. Хетчбеки підходять для любителів подорожей за кермом, адже дозволяють перевозити з собою великий багаж.

Нове авто чи б/у

Цей пункт цілком залежить від вашої платоспроможності. Визначальний принцип тут має бути один: машина - для вас, а не ви - для машини. Автомобіль повинен робити життя свого власника приємніше і зручніше, а не ставати важким тягарем.

В житті ж часто можна спостерігати протилежну ситуацію - коли, не реально оцінивши свої фінансові можливості, людина залазить у борги, кредити і купує, наприклад, новий дорогий позашляховик, щоб «відповідати», або «не гірше, ніж у Сашки», або просто дуже хочеться... При цьому, людина може забути і не враховувати, що потрібно додатково відразу ж купити дорогу сигналізацію, місце на стоянці і каско. А неприємних наслідків непродуманої покупки, при нестачі грошей, цілком можна уникнути, якщо знайти таку ж модель - б/у, але в хорошому стані.

Або, наприклад, такий момент - а чи буде цей автомобіль використовуватися раціонально? Буває, що сам власник авто - житель міський, і вилазки на природу йому не дуже до душі, та й, до того ж, він холостяк. Так, навіщо йому такий потужний і великогабаритний автомобіль? Тільки марні витрати. Цілком підійшов би і паркетник.

І нарешті, потрібно враховувати, скільки коштуватиме утримання автомобіля після закінчення гарантійного терміну - вартість ремонту і запчастин, чи є запчастини для даної моделі автомобіля у вільному продажу.